Mazurek makowy
Świąteczne ciasto.

Składniki:
Blaty makowe: - 25 dag maku, - mleko do zaparzania maku, - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, - 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa, - łyżka bułki tartej, - polewa czekoladowa: - 15 dag śmietanki (36 proc.), - 5 łyżek syropu glukozowego, - 30 dag gorzkiej czekolady, - 5 łyżek masła, - 100 ml rumu
Przygotowanie:
Mak sparzyć mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji i bułkę tartą. Wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połową ciasta napełnić trójkątną formę, piec 25 minut w temp. 170 st. C. W ten sam sposób upiec resztę ciasta. Śmietanę zagotować z glukozą, wymieszać ze stopioną czekoladą. Masło utrzeć. Dodać najpierw czekoladę, a potem rum. Przełożyć blaty makowe. Częścią polewy posmarować też boki i połowę mazurka. 1 porcja - 500 kcal Czas przygotowania: 75 minut