Mazurek malinowy
Przepis na dwa mazurki.

Składniki na dwa mazurki:
- 25 dag migdałów, - 50 dag mąki, - 7 dag masła, - 4 żółtka ugotowane na twardo, - 12 dag cukru, - 2-3 krople aromatu migdałowego, - 1 surowe żółtko, - 50 dag dżemu malinowego, - 50 dag cukru pudru, - 5 łyżek gęstego syropu malinowego, - gotowa polewa o smaku czekoladowym
Przygotowanie:
1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C, ostudzić. 3. Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki. 4. Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy czekoladowej i wzorkami z pozostałego syropu (niewielką ilość syropu rozprowadzamy po powierzchni ciasta za pomocą zaostrzonego patyczka). Czas przygotowania: 1 godzina 1 porcja: ok. 200 kcal