Mazurek migdałowy
Aromatyczny mazurek.
Ciasto: - 1 i 1/2szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 5 dag zmielonych migdałów,
- kostka masła,
- 2 żółtka.
Polewa migdałowa:
- szklanka słodkiej śmietanki lub pełnego mleka,
- 10 dag obranych i zmielonych migdałów,
- 1/4 kg cukru,
- torebka cukru waniliowego,
- 1 - 2 krople aromatu migdałowego.
Do dekoracji:
- połówki obranych migdałów,
- 1/2 tabl. gorzkiej czekolady,
- pralinki i ozdoby cukrowe.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać z rozdrobnionym schłodzonym masłem. Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozwałkować placek o grubości 2 cm, ułożyć w natłuszczonej formie, nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i upiec na złocisty kolor. Przygotować polewę. Śmietankę (ewentualnie mleko) zagotować z cukrem i dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 30 minut. Gdy zgęstnieje, dodać zmielone migdały, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Gotować, mieszając, jeszcze 10 minut. Polewę lekko ostudzić, rozsmarować ją na upieczonym spodzie, poczekać, aż stężeje. Pół tabliczki czekolady stopić w wodnej kąpieli, przełożyć do szprycki. Zrobić dekoracje wzdłuż brzegów mazurka. Dodatkowo można użyć pralinek i cukrowych ozdób do ciast. Porcja - 390 kcal
Czas przygotowania: 70 minut