Mazurek migdałowy
Aromatyczny mazurek.

Składniki:
Ciasto: - 1 i 1/2szkl. mąki pszennej, - 1/2 szkl. cukru pudru, - 5 dag zmielonych migdałów, - kostka masła, - 2 żółtka. Polewa migdałowa: - szklanka słodkiej śmietanki lub pełnego mleka, - 10 dag obranych i zmielonych migdałów, - 1/4 kg cukru, - torebka cukru waniliowego, - 1 - 2 krople aromatu migdałowego. Do dekoracji: - połówki obranych migdałów, - 1/2 tabl. gorzkiej czekolady, - pralinki i ozdoby cukrowe.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać z rozdrobnionym schłodzonym masłem. Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozwałkować placek o grubości 2 cm, ułożyć w natłuszczonej formie, nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i upiec na złocisty kolor. Przygotować polewę. Śmietankę (ewentualnie mleko) zagotować z cukrem i dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 30 minut. Gdy zgęstnieje, dodać zmielone migdały, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Gotować, mieszając, jeszcze 10 minut. Polewę lekko ostudzić, rozsmarować ją na upieczonym spodzie, poczekać, aż stężeje. Pół tabliczki czekolady stopić w wodnej kąpieli, przełożyć do szprycki. Zrobić dekoracje wzdłuż brzegów mazurka. Dodatkowo można użyć pralinek i cukrowych ozdób do ciast. Porcja - 390 kcal Czas przygotowania: 70 minut