Mazurek nugatowy na waflach

Smak wiosny.

Składniki:

Reklama

- 4-5 wafli (andrutów),
- 10 dag migdałów,
- 8 dag pistacji,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 8 dag orzechów ziemnych,
- 20 dag cukru,
- 1 szklanka miodu,
- 7 białek,
- 1/2 laski wanilii,
- polewa z gorzkiej czekolady,
- 10 dag masy marcepanowej,
- barwniki spożywcze,
- cukier puder

Przygotowanie:

1. Cukier wsypać do rondelka, dodać 5-6 łyżek wody i mieszając ugotować syrop. Pozwolić aby nabrał lekko złotego koloru.
2. W osobnym garnuszku mieszając zagotować miód. Wrzący wlać do syropu cukrowego, dokładnie wymieszać.
3. Z białek ubić sztywną pianę. Ustawić w garnku na małym ogniu i mieszając powoli dolewać niewielkie ilości gorącego syropu cukrowo-miodowego. Mieszać, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsypać posiekane orzechy, migdały oraz rdzeń wyjęty z wanilii. Wymieszać.
4. Ciepłą masą przekładać po 3-4 wafle. Kroić ciepłe. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladową polewę. Dwie łyżki odłożyć, resztą do połowy posmarować mazurek.
vvvvvv 5. Masę marcepanową zagnieść z 3-4 łyżkami cukru pudru. Odłożyć 2 łyżeczki masy. Jedną zabarwić na czerwono. Z reszty 1/4 zabarwić na piaskowo, a pozostały marcepan na intensywnie żółto. Z żółtej masy wylepić kurczaczki lub kaczuszki. Z czerwonej zrobić im dziobki i kokardki. Kurczaczki dolepić do mazurka. Piaskową masę rozwałkować, wyciąć z niej dróżkę dla kurczaków, dolepić pod kurczakami. Odłożoną polewę czekoladową ponownie rozgrzać, umieścić w woreczku foliowym, wyciąć maleńki otworek i wyciskać polewę rysując gałązkę. Z niebarwionej masy marcepanowej zrobić kotki baziowe, końcówki pomalować czekoladą.
Czas przygotowania:
1 godzina i 15 minut
1 porcja: 312 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje