Mazurek nugatowy na waflach
Smak wiosny.

Składniki:
- 4-5 wafli (andrutów),- 10 dag migdałów,- 8 dag pistacji,- 10 dag orzechów włoskich,- 8 dag orzechów ziemnych,- 20 dag cukru,- 1 szklanka miodu,- 7 białek,- 1/2 laski wanilii,- polewa z gorzkiej czekolady,- 10 dag masy marcepanowej,- barwniki spożywcze,- cukier puder
Przygotowanie:
1. Cukier wsypać do rondelka, dodać 5-6 łyżek wody i mieszając ugotować syrop. Pozwolić aby nabrał lekko złotego koloru. 2. W osobnym garnuszku mieszając zagotować miód. Wrzący wlać do syropu cukrowego, dokładnie wymieszać. 3. Z białek ubić sztywną pianę. Ustawić w garnku na małym ogniu i mieszając powoli dolewać niewielkie ilości gorącego syropu cukrowo-miodowego. Mieszać, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsypać posiekane orzechy, migdały oraz rdzeń wyjęty z wanilii. Wymieszać. 4. Ciepłą masą przekładać po 3-4 wafle. Kroić ciepłe. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladową polewę. Dwie łyżki odłożyć, resztą do połowy posmarować mazurek.vvvvvv 5. Masę marcepanową zagnieść z 3-4 łyżkami cukru pudru. Odłożyć 2 łyżeczki masy. Jedną zabarwić na czerwono. Z reszty 1/4 zabarwić na piaskowo, a pozostały marcepan na intensywnie żółto. Z żółtej masy wylepić kurczaczki lub kaczuszki. Z czerwonej zrobić im dziobki i kokardki. Kurczaczki dolepić do mazurka. Piaskową masę rozwałkować, wyciąć z niej dróżkę dla kurczaków, dolepić pod kurczakami. Odłożoną polewę czekoladową ponownie rozgrzać, umieścić w woreczku foliowym, wyciąć maleńki otworek i wyciskać polewę rysując gałązkę. Z niebarwionej masy marcepanowej zrobić kotki baziowe, końcówki pomalować czekoladą. Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut 1 porcja: 312 kcal