Mazurek - pisanka
Doskonały pomysł na świąteczne ciasto.

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki, - 3/4 kostki margaryny, - 2 żółtka, szczypta soli, - cukier waniliowy, - marmolada śliwkowa, - 1/2 tabliczki czekolady, - naturalne barwniki spożywcze. - lukier gotowany: - 15 dag cukru pudru, - 5 łyżek wody, - sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Długim nożem posiekać ją z margaryną. Wbić żółtka, wymieszać. Szybko zagnieść kruche, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Za pomocą formy o kształcie jajka (przy-gotowanej z papieru) wyciąć z każdego placka spód i wierzch mazurka. Z resztek ciasta można upiec kruche ciasteczka. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej placki, ponakłuwać je widelcem. Nagrzać piekarnik do temp. 190st. C. Piec placki 15-20 minut, aż się przyrumienią. Ostudzić. Spodni placek posmarować śliwkową marmoladą. 4. Spodni placek przykryć wierzchem. Posmarować lukrem. Przygotować według przepisu barwniki spożywcze. Nakładać je do plastikowej torebki z naciętym rogiem. Wyciskać z niej wzorki według własnego pomysłu. Lukier: Cukier z wodą i sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia. Chwilę studzić, skropić zimną wodą. Ucierać drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta, biała masa. Przed użyciem można ją lekko podgrzać. Gdy jest zbyt gęsta, dodać nieco gorącej wody. Czas przygotowania: 45 minut