Mazurek - pisanka
Doskonały pomysł na świąteczne ciasto.
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 kostki margaryny,
- 2 żółtka, szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- marmolada śliwkowa,
- 1/2 tabliczki czekolady,
- naturalne barwniki spożywcze.
- lukier gotowany:
- 15 dag cukru pudru,
- 5 łyżek wody,
- sok z 1/2 cytryny
1. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Długim nożem posiekać ją z margaryną. Wbić żółtka, wymieszać. Szybko zagnieść kruche, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Za pomocą formy o kształcie jajka (przy-gotowanej z papieru) wyciąć z każdego placka spód i wierzch mazurka. Z resztek ciasta można upiec kruche ciasteczka.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej placki, ponakłuwać je widelcem. Nagrzać piekarnik do temp. 190st. C. Piec placki 15-20 minut, aż się przyrumienią. Ostudzić. Spodni placek posmarować śliwkową marmoladą.
4. Spodni placek przykryć wierzchem. Posmarować lukrem. Przygotować według przepisu barwniki spożywcze. Nakładać je do plastikowej torebki z naciętym rogiem. Wyciskać z niej wzorki według własnego pomysłu.
Lukier: Cukier z wodą i sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia. Chwilę studzić, skropić zimną wodą. Ucierać drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta, biała masa. Przed użyciem można ją lekko podgrzać. Gdy jest zbyt gęsta, dodać nieco gorącej wody.
Czas przygotowania: 45 minut