Mazurek po wegańsku

Wegańskie mazurki różnią się od tradycyjnych dość niestandardowymi składnikami. Istotna jest jakość użytych produktów, należy też trzymać się ustalonych proporcji. Szef kuchni Michał Lachur podzielił się przepisem na surowy mazurek czekoladowy ze śliwką kalifornijską.

Mazurek wegański
Mazurek wegański123RF/PICSEL

Przepis ten skomponował Michał Lachur, szef kuchni i współwłaściciel Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie, sklepu z żywnością organiczną, który połączony jest z małym bistro.

Jak mówi PAP Life ten znawca kulinariów, w mazurku czekoladowym należy zwrócić uwagę, aby mleczko kokosowe miało w składzie tylko wodę i kokosa i było pełnotłuste, min. 80 proc. kokosa. "Koniecznym jest schłodzenie go w lodowce przez noc, inaczej cześć stała i płynna nie rozdzielą się i nie uzyskamy pożądanej konsystencji. W najgorszym wypadku otrzymamy gęsty czekoladowy płyn, smaczny aczkolwiek mało przypominający mazurkowe nadzienie" - podkreśla.
A teraz główna instrukcja dotycząca przygotowania wegańskiego mazurka. Orzechy pekan i daktyle zmiksować razem z dwiema szczyptami soli na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. W niewielkim rondelku rozpuścić stałą część mleczka kokosowego. Dodać olej - jeśli nie chcemy posmaku kokosa, trzeba użyć oleju rafinowanego - wanilię, wybrany słodzik i podgrzać, ale nie zagotowywać. Zdjąć z palnika i stopniowo dodawać przesiane na sitku kakao (lub korab). Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Co dalej? Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Po przestygnięciu udekorować śliwkami i ewentualnie migdałami, płatkami kokosa oraz skórką z 1 pomarańczy. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. W wersji dla dorosłych można dodać do masy czekoladowej troszkę rumu.
Termin trwałości wegańskiego mazurka to 7 dni. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas