Reklama

Reklama

Mazurek pomarańczowy z pistacjami

Kruche ciasto z pysznymi dodatkami

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 22 proc.;

Składniki - masa

  • 5 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 szkl. cukru

Składniki - obłożenie

  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl. cukru
  • pistacje

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej. Dodaj do niej sól oraz masło pokrojone na kawałeczki, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 20 minut. Następnie rozwałkuj na placek. Umieść go w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C (góra i dół). Piecz 15 minut. 

2. Pomarańcze na masę sparz, zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój na kawałki. Posyp je cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Potem dolej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj, aż powstanie gęsty dżem. Wymieszaj go ze skórką otartą z pomarańczy i zmiksuj. Pomarańcze do obłożenia sparz, pokrój w plasterki. Smaż je w cukrze, aż staną się szkliste. Zdejmij z ognia, ostudź. Placek posmaruj masą pomarańczową. 

3. Wierzch udekoruj zwiniętymi plasterkami pomarańczy. Mazurek ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. C (góra i dół) i przy uchylonych drzwiczkach susz jeszcze ok. 45 minut. Ciasto udekoruj pistacjami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama