Mazurek pomarańczowy z pistacjami

Kruche ciasto z pysznymi dodatkami

Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowyNaj

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę przesiej. Dodaj do niej sól oraz masło pokrojone na kawałeczki, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 20 minut. Następnie rozwałkuj na placek. Umieść go w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C (góra i dół). Piecz 15 minut. 

2. Pomarańcze na masę sparz, zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój na kawałki. Posyp je cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Potem dolej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj, aż powstanie gęsty dżem. Wymieszaj go ze skórką otartą z pomarańczy i zmiksuj. Pomarańcze do obłożenia sparz, pokrój w plasterki. Smaż je w cukrze, aż staną się szkliste. Zdejmij z ognia, ostudź. Placek posmaruj masą pomarańczową. 

3. Wierzch udekoruj zwiniętymi plasterkami pomarańczy. Mazurek ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. C (góra i dół) i przy uchylonych drzwiczkach susz jeszcze ok. 45 minut. Ciasto udekoruj pistacjami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas