Mazurek serowy
Świąteczne wypieki.

Składniki:
Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej, - 20 dag masła, 2 żółtka, - 1/2 szklanki cukru pudru, - gotowa polewa z jasnej i z ciemnej czekolady, - ozdoby cukrowe do przybrania. Masa serowa: - 40 dag sera białego (zmielonego), - 2 jajka, - 3/4 szklanki cukru,- cukier waniliowy, - sok z jednej cytryny.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło - najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać żółtka, cukier puder i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na 4 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować (grubość: 1/2 cm), przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Przygotować masę serową: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z serem. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Wierzch ciasta polać jasną polewą, boki - ciemną. Ozdobić. Porcja - 325 kcal Czas przygotowania: 70 minut