Składniki na 10 porcji: - 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, - 2 łyżki cukru pudru, 10 dag masy marcepanowej, - 1/2 kostki masła, - 1 jajko i 2 gotowane żółtka, - 2 łyżki śmietany, - cukier waniliowy, - barwniki spożywcze, - 2 opakowania lukru, - łyżka kakao Przygotowanie: 1. Zrobić ciasto: mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Posiekać z marcepanem i masłem, dodać jajko i żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. 2. Ciasto rozwałkować na koło, wyciąć kwiat. Upiec na złoty kolor (ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C). 3. Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu. Białym lukrem posmarować wierzch placka. Pozostawić do zastygnięcia. Drugie opakowanie lukru rozpuścić. Podzielić na nierówne części. Większą część zabarwić na różowo, mniejsze na czerwono, żółto i zielono. Do najmniejszej części dodać kakao. Na zastygniętej białej polewie namalować różowe płatki kwiatu. Poczekać, aż zastygnie i namalować czerwone płatki, żółty środek i zieloną łodyżkę. Pozostawić do zastygnięcia. Polewę zabarwioną kakao umieścić w torebce foliowej, odciąć rożek i na zastygniętych polewach namalować obwódki płatków i środek kwiatka. Pozostawić do zastygnięcia. Czas przygotowania: 75 minut 1 porcja: 290 kcal