Medaliony z jelenia w sosie kurkowym
Czas na dziczyznę.
- Składniki na 4 porcje: 1 kg zielonej fasoli
- sól
- 3-4 łyżki masła
- filet z jelenia (ok. 350 g)
- 4 plastry bekonu
- 2 łyżki oleju
- 250 g kurek
- 1 cebula
- pęczek zielonej cebulki (szczypioru)
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- 250 g śmietany
- 1-2 łyżki winiaku
- pietruszkiPrzygotowanie:
Fasolkę pokroić i gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i krótko przed podaniem przesmażyć lekko na maśle. Filet z jelenia pokroić na 8 plastrów. Owinąć je poprzekrawanymi wzdłuż plastrami bekonu. Smażyć na rozgrzanym oleju 4-5 minut, posolić. Cebulę i szczypior drobno pokroić, ziarna pieprzu rozgnieść. Cebulę i kurki smażyć razem przez 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną. Gotować 1-2 minuty. Dodać szczypior i winiak. Medaliony podawać z sosem kurkowym i fasolką. Dekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal