Meksykańska fiesta
Składniki na 6 porcji. Czas: około 25 minut. Porcja: 330 kcal.
Fasolkę osącz z zalewy, zmiksuj z 10 dag jogurtu, solą, pieprzem i szczyptą curry oraz kuminu do smaku. Rozłóż do 6 szklaneczek, odstaw do schłodzenia.
Owoce awokado opłucz, osusz, przekrój na pół, usuwając pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ. Zmiksuj go razem z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, dopraw solą oraz cukrem. Guacamole odstaw do lodówki.
Paprykę opłucz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paseczki.
Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.
Pomidory sparz, przelej zimną wodą, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, pomidorowy miąższ posiekaj.
Pomidory połącz z cebulą i 2 łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i łyżeczką octu winnego.
Do szklanek z fasolą rozlej resztę jogurtu. Na nim umieść sos guacamole oraz posiekane pomidory z cebulą i przyprawami. Następną warstwą powinien być starty na tarce żółty ser. Przekąskę udekoruj plasterkami oliwek, papryką, posiekaną limonką oraz czipsami.
Jeśli żółty ser jest zbyt miękki, przez co ciężko go zetrzeć na tarce, wykorzystaj prosty sposób. Owiń kawałek sera w folię i włóż na kilkanaście minut do zamrażalnika. Po tym czasie z pewnością zrobi się twardszy.