Reklama

Reklama

Meksykańska zupa z kukurydzianą tortillą

​Unosząca się nad garnkiem para, uroczy dźwięk bulgotania i niepowtarzalne aromaty wypełniające cały dom - oto sekrety najbardziej rodzinnego dania, jakim są zupy. Pożywne, energetyczne i kuszące, zaskakują tradycyjnymi lub orientalnymi kompozycjami smakowymi. Uwielbiamy je jeść, ale nie wszyscy przepadają za ich kilkugodzinnym gotowaniem. Przyrządzenie zupy gęstej, bogatej w warzywa i inne składniki, zazwyczaj bywa dość pracochłonne. Tymczasem po powrocie z pracy czy szkoły, zmarznięci i zmęczeni, mamy ochotę na szybką porcję energetycznego, gorącego posiłku.

Sposób przygotowania

1 pierś kurczaka zanurz w 1,5 litrze osolonej wody z dodatkiem 1 przekrojonej na pół, nieobranej główki czosnku, pęczka kolendry oraz 2 ostrych papryczek chili. Gotuj całość przez 20 minut. Wyjmij mięso, kolendrę i dodaj zamrożoną Zupę węgierską Proste Historie. Dodaj odsączoną puszkę kukurydzy i gotuj przez 15 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Do zupy dodaj przyprawy z saszetki, wymieszaj i dopraw solą. Sparz 1 limonkę, zetrzyj drobno skórkę do zupy i wyciśnij sok. Gotowe kukurydziane tortille pokrój w mniejsze trójkąty. Rozgrzej olej na patelni i zrumień je na złoto. Zupę serwuj gorącą, posypaną kolendrą z dodatkiem trójkątnych tortilli.

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy