Melomakarona
Te cypryjskie ciasteczka piecze się głównie na Boże Narodzenie. Jednak, nawet w powszedni dzień, schrupane w towarzystwie kawy czy gorącej herbaty, smakują wyśmienicie!
Składniki:
- 3 filiżanki oleju słonecznikowego
- 8 szklanek mąki
- 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki brandy
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cynamonu i goździków
- 5-6 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka stołowa soli
Syrop
- 1 szklanka miodu
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Połącz składniki.
2. Uformuj podłużne ciastka i umieść je na patelni. Piecz przez ok. 30 minut.
3. Gotowe ciasteczka zamocz w syropie.
4. Ciasteczka obtocz w pokruszonych orzechach.
Przygotowanie syropu:
Wszystkie składniki połącz razem. Zagotuj!