Melomakarona

Te cypryjskie ciasteczka piecze się głównie na Boże Narodzenie. Jednak, nawet w powszedni dzień, schrupane w towarzystwie kawy czy gorącej herbaty, smakują wyśmienicie!

Melomakarona
Melomakarona123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 filiżanki oleju słonecznikowego
  • 8 szklanek mąki
  • 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki brandy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu i goździków
  • 5-6 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa soli

Syrop

  • 1 szklanka miodu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Połącz składniki.

2. Uformuj podłużne ciastka i umieść je na patelni. Piecz przez ok. 30 minut.

3. Gotowe ciasteczka zamocz w syropie.

4. Ciasteczka obtocz w pokruszonych orzechach.

Przygotowanie syropu:

Wszystkie składniki połącz razem. Zagotuj!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas