Melon i arbuz na upały
Są zaliczane do owoców, choć należą do tej samej rodziny, co ogórek, dynia i kabaczek.
Arbuz i melon sprawdzają si ę w dziecięcym menu szczególnie latem, gdy praży słońce, ponieważ zawierają dwa ważne dla maluchów składniki. Po pierwsze - dużą porcję wody (maluszek o tej porze roku powinien otrzymywać ją w większej ilości niż zwykle).
Po drugie - cukier (fruktozę), nadający miąższowi słodki smak i zachęcający do jedzenia. Arbuz kryje także likopen i glutation, czyli silne antyoksydanty. Melon jest z kolei skarbnicą beta-karotenu oraz witamin A i C.
Najsmaczniejsze arbuzy zazwyczaj pochodzą z krajów południowej Europy - Hiszpanii, Grecji, Bułgarii i Rumunii (a ostatnio także z krajów Ameryki Południowej), ale są także uprawy polskie.
Choć pod grubą zieloną łupiną arbuza może kryć się czerwony lub żółty miąższ, smak pozostaje identyczny.
Melony, które pod skórką mogą mieć kolory od zielonkawego poprzez żółty, aż po różowy i pomarańczowy, najczęściej docierają do nas z Izraela, Francji, Włoch oraz Grecji.