Melon, pizza i kefir na upalne dni

Melony i lody - tym żywi się wielu Włochów w najgorętszych porach dnia trwającej od kilku tygodni fali upałów. Zastąpienie obiadu lodowym posiłkiem jest obecnie jeszcze łatwiejsze, bo lodziarnie oferują coraz więcej niesłodkich smaków.

Melon stanowi doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C oraz błonnika.
Melon stanowi doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C oraz błonnika. 123RF/PICSEL

Przebojem tegorocznego lata w Neapolu są lody o smaku tamtejszej, klasycznej pizzy. Przygotowano je z wyśmienitej mozzarelli, konfitury z klasycznych podłużnych pomidorów San Marzano wykorzystywanych do sosu, a także dodatku w postaci pokruszonego ciasta na pizzę upieczonego z ekologicznej mąki w piecu na drewno. Jest też sproszkowana bazylia z pól Kampanii, czyli wszystko, co składa się na neapolitańską pizzę.

Można też kupić lody o smaku sera gorgonzola czy pecorino, lody z szafranem, o smaku smażonej cebulki lub selera czy nawet szynki parmeńskiej albo sosu pesto.

Czym żywić się w upał?

Specjaliści w dziedzinie żywienia podpowiadają, że pizza jest jedynym daniem, które można jeść przez okrągły rok, także w letnie upały, przede wszystkim wieczorem. Dostarcza bowiem organizmowi wszystkich niezbędnych składników, także węglowodanów w odpowiedniej, racjonalnej dawce.

Absolutnie niezawodny jest pomarańczowy, ociekający sokiem melon, krojony w łódeczki. Można go zjeść także z plastrami szynki parmeńskiej. O taką przekąskę proszą w lokalach zarówno Włosi, jak i turyści. Niekiedy zastępuje ona cały obiad.

Nie ma też lepszego dania na 40-stopniowy upał, jak chłodna, miękka i wilgotna mozzarella, oczywiście najlepsza z bawolego mleka, z dodatkiem plastrów pomidora i bazylii.

Nieodłączny także o tej porze roku makaron można zjeść na tysiąc sposobów na zimno. Szczególnie popularna jest pasta fredda z mozzarellą i pomidorem pokrojonymi w kostki, z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Czego jeść nie wolno w upalne dni?

Znacznie dłuższa jest lista potraw "zabronionych" podczas upału; przede wszystkim ciężkie, wręcz rozgrzewające wersje risotto, głównie alla milanese - z masłem, parmezanem i szafranem.

Specjalną listę rad ogłosiło włoskie Ministerstwo Zdrowia kładąc nacisk na następujące zasady: świeże surowe warzywa, wszystkie z możliwie największą zawartością wody. Należy jeść jak najmniej potraw gotowanych, smażonych lub pieczonych, zaś potrawy doprawiać surową oliwą.

Dopiero niedawno Włosi odkryli kefir, o którego dobroczynnym działaniu można przeczytać w gazetach. Staje się on coraz popularniejszy i znika ze sklepowych półek. Podczas, gdy niedawno był w sklepach wyjątkową rzadkością, obecnie sprowadzany z Austrii kefir sprzedaje już kilka sieci supermarketów.

Warto wiedzieć

Melon stanowi doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C oraz błonnika. Nektar z melona działa przeczyszczająco i moczopędnie. Dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia schorzeń układu moczowego. Zalecany jest także przy bólach reumatycznych.


Sylwia Wysocka

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas