Melon, pizza i kefir na upalne dni
Melony i lody - tym żywi się wielu Włochów w najgorętszych porach dnia trwającej od kilku tygodni fali upałów. Zastąpienie obiadu lodowym posiłkiem jest obecnie jeszcze łatwiejsze, bo lodziarnie oferują coraz więcej niesłodkich smaków.
Przebojem tegorocznego lata w Neapolu są lody o smaku tamtejszej, klasycznej pizzy. Przygotowano je z wyśmienitej mozzarelli, konfitury z klasycznych podłużnych pomidorów San Marzano wykorzystywanych do sosu, a także dodatku w postaci pokruszonego ciasta na pizzę upieczonego z ekologicznej mąki w piecu na drewno. Jest też sproszkowana bazylia z pól Kampanii, czyli wszystko, co składa się na neapolitańską pizzę.
Można też kupić lody o smaku sera gorgonzola czy pecorino, lody z szafranem, o smaku smażonej cebulki lub selera czy nawet szynki parmeńskiej albo sosu pesto.
Specjaliści w dziedzinie żywienia podpowiadają, że pizza jest jedynym daniem, które można jeść przez okrągły rok, także w letnie upały, przede wszystkim wieczorem. Dostarcza bowiem organizmowi wszystkich niezbędnych składników, także węglowodanów w odpowiedniej, racjonalnej dawce.
Absolutnie niezawodny jest pomarańczowy, ociekający sokiem melon, krojony w łódeczki. Można go zjeść także z plastrami szynki parmeńskiej. O taką przekąskę proszą w lokalach zarówno Włosi, jak i turyści. Niekiedy zastępuje ona cały obiad.
Nie ma też lepszego dania na 40-stopniowy upał, jak chłodna, miękka i wilgotna mozzarella, oczywiście najlepsza z bawolego mleka, z dodatkiem plastrów pomidora i bazylii.
Nieodłączny także o tej porze roku makaron można zjeść na tysiąc sposobów na zimno. Szczególnie popularna jest pasta fredda z mozzarellą i pomidorem pokrojonymi w kostki, z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Czego jeść nie wolno w upalne dni?
Znacznie dłuższa jest lista potraw "zabronionych" podczas upału; przede wszystkim ciężkie, wręcz rozgrzewające wersje risotto, głównie alla milanese - z masłem, parmezanem i szafranem.
Specjalną listę rad ogłosiło włoskie Ministerstwo Zdrowia kładąc nacisk na następujące zasady: świeże surowe warzywa, wszystkie z możliwie największą zawartością wody. Należy jeść jak najmniej potraw gotowanych, smażonych lub pieczonych, zaś potrawy doprawiać surową oliwą.
Dopiero niedawno Włosi odkryli kefir, o którego dobroczynnym działaniu można przeczytać w gazetach. Staje się on coraz popularniejszy i znika ze sklepowych półek. Podczas, gdy niedawno był w sklepach wyjątkową rzadkością, obecnie sprowadzany z Austrii kefir sprzedaje już kilka sieci supermarketów.
Warto wiedzieć
Melon stanowi doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C oraz błonnika. Nektar z melona działa przeczyszczająco i moczopędnie. Dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia schorzeń układu moczowego. Zalecany jest także przy bólach reumatycznych.
Sylwia Wysocka