Melonowy chłodnik
Zupa z melona? To proste!
Składniki:
- 2 melony
- 1 cytryna
- 4 plasterki marynowanego imbiru
- kilka gałązek ziół (bazylii lub mięty i szałwii)
- 2 łyżki oliwy
- 4 plastry szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej)
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 paluchy grissini (lub paluszki serowe)
Przygotowanie:
1. Melony (najlepsza będzie odmiana gallo) umyj pod bieżącą wodą, osusz, a potem przekrój na połówki. Wydrąż miąższ, oczyszczając go z pestek. Jeśli chcesz podać zupę w melonowych miseczkach, po wydrążeniu miąższu włóż je do lodówki, aby się dobrze schłodziły.
2. Miąższ melonów przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj na gładki krem razem z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Jeśli masa wyda ci się za gęsta, dolej wody mineralnej. Całość odstaw na 2-3 godziny do lodówki. 3Opłucz i osusz gałązki ziół, oderwij listki. Wyjmij zupę z lodówki, połącz z 2 łyżkami oliwy. Wlej do szklaneczek (lub wydrążonych połówek melona). Udekoruj listkami ziół. Podawaj na stół razem z szynką dojrzewającą pokrojoną w cienkie plasterki. Do chłodnika serwuj paluszki grissini.