Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

Sałatka z szynką
Sałatka z szynkąmateriały prasowe

Wielkanocna sałatka z szynką

Składniki

  • sałata lodowa
  • 30 dag szynki chałki np. JBB
  • 5 jajek
  • 3 łyżki uprażonego sezamu
  • 5 dag żółtego sera
  • kilka marynowanych pieczarek
  • czerwona papryka
  • trzy łyżki majonezu
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kiełbasa w cieście
Kiełbasa w cieściemateriały prasowe

Kiełbasa biała w cieście

Składniki

  • 8 białych kiełbasek JBB
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cebule
  • majeranek
  • 1 jajko
  • masło do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

- sos

  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania

Żurek z kiełbasą
Żurek z kiełbasąmateriały prasowe

Żurek z białą kiełbasą

Składniki

  • biała kiełbasa np. JBB
  • 3-4 kawałki
  • 300 g wędzonego boczku JBB
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 jajek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • majeranek
  • świeży koperek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?