Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

Juror programu Masterchef, który zasłynął swoim niegramatycznym, ale uroczym "oddaj fartucha"uznał, że oprócz gotowania i oceniania warto podzielić się swoją wiedzą i wydał książkę, w której znajdziemy ponad 130 inspirujących przepisów. Niektóre z nich ujawniamy, abyście mogli wypróbować je już dzisiaj.

Jaja w koszulkach z sosem meurette

Składniki dla 4 osób:

  • 8 bardzo świeżych jaj
  • 2 szalotki
  • 100 g boczku bez skóry
  • 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino burgundzkie lub Syrah)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 125 g masła
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 gałązki niekarbowanej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

  • Boczek pokroić w niewielką kostkę
  • Obrać i drobno pokroić szalotki.
  • Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić.
  • Przygotowanie sosu meurette (wym. Moet)
  • Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła.
  • Dodać pokrojone szalotki i boczek.
  • Smażyć ok. 10 minut, ale nie zrumienić
  • Dolać bulion i 500 ml czerwonego wina.
  • Na wolnym ogniu odparować 2/3 płynu.
  • Tuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła, wymieszać rózgą do ubijania piany.
  • Dodać sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie jaj w koszulkach

  • W dużym garnku zagotować litr wody, 250 ml wina i ocet.
  • Każde jajko wbić do osobnego naczynia.
  • Delikatnie przelać jedno jajko do gotującej się wody i pozostawić w niej przez 3-4 minuty. Aby jajko po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
  • Wyjąć jajko i osączyć na papierze kuchennym.
  • Każde jako ugotować oddzielnie.
  • Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette.

Pomysły, rady i uwagi

Przed dodaniem do sosu boczku można sparzyć go wrzątkiem.

Uważam, że sos meurette jest niezwykle smaczny, a dzięki swej prostocie - wymaga niewielu składników - jest doskonały. Sądzę, że nie należy go niczym wzbogacać, choć czytelnik na pewno znajdzie przepisy zalecające użycie tymianku, liścia laurowego, a nawet pieczarek, albo białej cebuli.

Wiejska zupa z boczkiem

Składniki dla 4 osób:

  • 3 duże marchewki
  • 3 rzepy
  • 3 pory
  • ½ selera
  • 1 mała biała kapusta
  •  3 cebule
  • 750 g ziemniaków
  • 800 g wędzonki
  • Kawałek surowej szynki
  • 6 małych parówek lub surowych kiełbasek
  • 200 g masła
  • 2,5 l wody
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie składników:

  • Ziemniaki orać, umyć i pokroić w plasterki.
  • Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kawałki.

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku odstawić pokrojone warzywa, żeby wypuściły sok.
  • Dodać ziemniaki, szynkę, wędzonkę i kiełbasę, gałązkę tymianku i liść laurowy.
  • Zalać wodą, zagotować, a następnie pozostawić na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić mięso i rozłożyć na talerze, rozdzielić także warzywa i zalać wywarem.
  • Posypać porcje posiekanym czosnkiem i jeśli ktoś jest bardzo głodny, dołożyć kromkę chleba posypaną tartym serem gruyere.

 

Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym

Składniki dla 4 osób:

  • 1 okoń o wadze 1 kg
  • 500 g białych winogron
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 10 ml octu winnego z cherry (z Jerez)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cykorie
  • 80 g masła
  • ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz kubeba

Przygotowanie składników:

  • Wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje.
  • Wycisnąć sok z ½ cytryny.
  • Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny.
  • Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki.
  • Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki.
  • Sposób przygotowania:
  • Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki ryby.
  • Polać sokiem winogronowo-cytrynowym.
  • Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek.
  • Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał.
  • Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem.
  • Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony.
  • Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.

 

Tarta ze śliwkami i białym serem

Składniki dla 6-8 osób:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli

Masa:

  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 30 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

  • Roztopić masło
  • Do naczynia wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie.
  • Do wgłębienia wbić jajka, wsypać cukier, sól i wlać masło. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając mleko.
  • Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odłożyć na 1 godzinę.
  • Przed końcem tego czasu usunąć pestki ze śliwek.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 st. C


Przygotowanie przybrania:

  • Do miseczki włożyć serek homogenizowany i śmietanę, wsypać cukier, kaszę mannę i sól.
  • Energicznie wymieszać składniki do uzyskania kremu.
  • Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy.
  • Na spód tarty wylać krem, rozłożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym i włozyć do piekarnika na 30-40 minut.
  • Po wyjęciu  z piekarnika posypać brązowym cukrem i podawać.

 

Wszystkie przepisy pochodzą z książki Michela Morana "Moje smaki"

 

  Kuchnia francuska: Nie tylko żabie udka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje