Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy
Juror programu Masterchef, który zasłynął swoim niegramatycznym, ale uroczym "oddaj fartucha"uznał, że oprócz gotowania i oceniania warto podzielić się swoją wiedzą i wydał książkę, w której znajdziemy ponad 130 inspirujących przepisów. Niektóre z nich ujawniamy, abyście mogli wypróbować je już dzisiaj.
Jaja w koszulkach z sosem meurette
Składniki dla 4 osób:
- 8 bardzo świeżych jaj
- 2 szalotki
- 100 g boczku bez skóry
- 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino burgundzkie lub Syrah)
- 250 ml bulionu drobiowego
- 125 g masła
- 4 kromki chleba wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe octu winnego
- 2 gałązki niekarbowanej pietruszki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w niewielką kostkę
- Obrać i drobno pokroić szalotki.
- Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić.
- Przygotowanie sosu meurette (wym. Moet)
- Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła.
- Dodać pokrojone szalotki i boczek.
- Smażyć ok. 10 minut, ale nie zrumienić
- Dolać bulion i 500 ml czerwonego wina.
- Na wolnym ogniu odparować 2/3 płynu.
- Tuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła, wymieszać rózgą do ubijania piany.
- Dodać sól oraz pieprz do smaku.
Przygotowanie jaj w koszulkach
- W dużym garnku zagotować litr wody, 250 ml wina i ocet.
- Każde jajko wbić do osobnego naczynia.
- Delikatnie przelać jedno jajko do gotującej się wody i pozostawić w niej przez 3-4 minuty. Aby jajko po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
- Wyjąć jajko i osączyć na papierze kuchennym.
- Każde jako ugotować oddzielnie.
- Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette.
Pomysły, rady i uwagi
Przed dodaniem do sosu boczku można sparzyć go wrzątkiem.
Uważam, że sos meurette jest niezwykle smaczny, a dzięki swej prostocie - wymaga niewielu składników - jest doskonały. Sądzę, że nie należy go niczym wzbogacać, choć czytelnik na pewno znajdzie przepisy zalecające użycie tymianku, liścia laurowego, a nawet pieczarek, albo białej cebuli.
Wiejska zupa z boczkiem
Składniki dla 4 osób:
- 3 duże marchewki
- 3 rzepy
- 3 pory
- ½ selera
- 1 mała biała kapusta
- 3 cebule
- 750 g ziemniaków
- 800 g wędzonki
- Kawałek surowej szynki
- 6 małych parówek lub surowych kiełbasek
- 200 g masła
- 2,5 l wody
- Sól
- Czarny pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- Ząbek czosnku
Przygotowanie składników:
- Ziemniaki orać, umyć i pokroić w plasterki.
- Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kawałki.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku odstawić pokrojone warzywa, żeby wypuściły sok.
- Dodać ziemniaki, szynkę, wędzonkę i kiełbasę, gałązkę tymianku i liść laurowy.
- Zalać wodą, zagotować, a następnie pozostawić na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
- Przed podaniem pokroić mięso i rozłożyć na talerze, rozdzielić także warzywa i zalać wywarem.
- Posypać porcje posiekanym czosnkiem i jeśli ktoś jest bardzo głodny, dołożyć kromkę chleba posypaną tartym serem gruyere.
Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym
Składniki dla 4 osób:
- 1 okoń o wadze 1 kg
- 500 g białych winogron
- 10 ml octu balsamicznego
- 10 ml octu winnego z cherry (z Jerez)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 cykorie
- 80 g masła
- ½ cytryny
- Sól
- Pieprz kubeba
Przygotowanie składników:
- Wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje.
- Wycisnąć sok z ½ cytryny.
- Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny.
- Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki.
- Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki.
- Sposób przygotowania:
- Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki ryby.
- Polać sokiem winogronowo-cytrynowym.
- Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek.
- Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał.
- Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem.
- Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony.
- Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.
Tarta ze śliwkami i białym serem
Składniki dla 6-8 osób:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szczypta soli
Masa:
- 200 g śliwek
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kaszy manny
- 30 g mąki
- 50 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Roztopić masło
- Do naczynia wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie.
- Do wgłębienia wbić jajka, wsypać cukier, sól i wlać masło. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając mleko.
- Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i odłożyć na 1 godzinę.
- Przed końcem tego czasu usunąć pestki ze śliwek.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st. C
Przygotowanie przybrania:
- Do miseczki włożyć serek homogenizowany i śmietanę, wsypać cukier, kaszę mannę i sól.
- Energicznie wymieszać składniki do uzyskania kremu.
- Na posypanej mąka stolnicy rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno i boki formy.
- Na spód tarty wylać krem, rozłożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym i włozyć do piekarnika na 30-40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać brązowym cukrem i podawać.
Wszystkie przepisy pochodzą z książki Michela Morana "Moje smaki"