Mielone idealne
Wystarczy odrobina kulinarnej fantazji, by zamiast kotletów mielonych z mięsa mielonego wyczarować inne, równie pyszne, a oryginalne dania.

Najsmaczniejsze mięso mielone to mięso mieszane: wieprzowe, wołowe, a nawet z dodatkiem mięsa drobiowego.
Taka mieszanka powinna zawierać najwięcej mięsa wieprzowego, bo zawiera ono sporo tłuszczu, który wydobywa smak potrawy.
Tortilla
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki gorącej wody
- łyżka oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 40 dag mięsa mielonego
- papryka
- puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- garść świeżego szczypiorku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- pieprz sól
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z solą, wlej gorącą wodę, dodaj olej, wymieszaj. Zagnieć ciasto, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut. Ciasto podziel na 4 części, każdą uformuj w kulkę, spłaszcz, rozwałkuj na placek trochę większy niż dno patelni. Smaż na suchej patelni po minucie z obu stron.
2 Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone paprykę, czosnek, cebulę, podsmaż. Dodaj mięso, dopraw. Smaż 15 minut, dodaj kukurydzę. Farsz zawijaj w placki.