Mielone po szwedzku a la Lindström
Takich jeszcze nie jedliście!
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- Sól
- 2 duże cebule
- 50 g mąki
- 100 ml +2 łyżki oleju
- 100 g kwaszonych buraków
- 2 łyżki kaparów
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- Tarta gałka muszkatołowa
- 2 łodyżki koperku
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 5 jaj
- Pieprz
- 4 łyżki octu owocowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części. Ugotować w osolonym wrzątku.
Połowę cebuli pokroić w kostkę, resztę w krążki. Krążki oprószyć mąką i usmażyć na oleju na zloty kolor. Posolić.
Buraki i kapary drobno posiekać.
Ziemniaki odcedzić, 100 g odłożyć a resztę ubić na puree z dodatkiem mleka i masła. Doprawić gałką muszkatołową i koperkiem.
100 g ziemniaków rozgnieść widelcem i zmieszać z burakami, kaparami, mięsem mielonym i jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem i uformować 8 kotletów. Smażyć na oleju po 6 minut z każdej strony.
W garnku zagotować 3 l wody, dodać ocet i przygotować 4 jajka w koszulkach. Na talerze nakładać po dwa kotlety, jajko w koszulce i krążki cebulowe.