Mielone po turecku w sosie jogurtowo-miętowym
Pyszny obiad.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g jogurtu naturalnego
- Mięta, zielona cebulka
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę tartą, jako, sól, pieprz, kumin, paprykę, musztardę, cebulę i czosnek wyrobić. Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 8 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt, pokrojoną miętę, sol i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem, posypane pokrojoną cebulką.