Reklama

Reklama

Mielone po turecku w sosie jogurtowo-miętowym

Pyszny obiad.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  •  1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • Mięta, zielona cebulka

 Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę tartą, jako, sól, pieprz, kumin, paprykę, musztardę, cebulę i czosnek wyrobić. Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 8 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt, pokrojoną miętę, sol i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem, posypane pokrojoną cebulką.

Reklama

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | kuchnia turecka | Mielone po turecku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy