Mielone w pomidorach
Sycące i aromatyczne.
Składniki:
- 8 pomidorów
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- listki bazylii
Przygotowanie:
1. Bułeczkę namocz. Zetnij wierzchy pomidorów i wydrąż je. Odcięte wierzchy pokrój w kostkę. Mięso przełóż do miseczki, dodaj odciśniętą kajzerkę, jajko i pomidory. Masę przypraw musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze wyrób. Uformuj 8 owalnych kotletów. Włóż je do wydrążonych pomidorów. Plasterki boczku pokrój na połówki, przykryj nimi kotleciki.
2. Nafaszerowane pomidory ustaw w żaroodpornym naczyniu. Podlej odrobiną wody. Skrop oliwą. Piecz 35 minut w temp. 190°C. Udekoruj bazylią.