Mielone z marchewką
Dziś w naszym przepisie kotlety mielone z dodatkiem marchewki. Smakują wspaniale!

Składniki
- 70 dag mielonego mięsa,
- jajko,
- 1 kg marchewki,
- 2-3 łyżki śmietany 30 proc.,
- szklanka wywaru mięsnego,
- duża cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 6 łyżek masła,
- 2 łyżki mąki,
- sucha bułka,
- szklanka mleka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
1. Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.
2. Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.
3. Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki, wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.
Przygotowanie: 30 min.