Reklama

Reklama

Mielone z marchewką

Dziś w naszym przepisie kotlety mielone z dodatkiem marchewki. Smakują wspaniale!

Składniki

  • 70 dag mielonego mięsa,
  • jajko,
  • 1 kg marchewki,
  • 2-3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • szklanka wywaru mięsnego,
  • duża cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 6 łyżek masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sucha bułka,
  • szklanka mleka,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

1. Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.

Reklama

2. Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.

3. Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki, wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.

Przygotowanie: 30 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje