"Mielone" z surówką z kapusty kiszonej

"Mielone" z tofu smakują jak prawdziwe mielone
"Mielone" z tofu smakują jak prawdziwe mielonemateriały prasowe

Składniki

- kasza gryczana:

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej (najlepiej ekologicznej)
  • 300 ml wody
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

- "mielone":

  • 250 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach (bez kapusty; pokrroimy w plasterki)
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 2 liście laurowe
  • 4–5 utartych w moździerzu ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 ml wody
  • 220 g (1 opakowanie) dobrze rozkruszonego wędzonego tofu (najlepiej bez GMO; naturalnie fermentowanego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 posiekanego pęczka koperku
  • 1–2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari lub niskosodowego; bez sztucznych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

- panierka:

  • bezglutenowa panierka z mąki z ciecierzycy
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia kotlet.w (1 łyżeczka na kotlet)

- surówka z kiszonej kapusty:

  • 1/2 kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej (nie kwaszonej!)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2–1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego)
  • sok z cytryny do smaku (my użyliśmy około 1/2 cytryny)
3-4 porcji

Sposób przygotowania:

Okładka książki "Zdrowe serce"
Okładka książki "Zdrowe serce"materiały prasowe
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?