Mielone z suszonymi pomidorami
Tak pyszne, że trudno przestać jeść!

Składniki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki mała szalotka lub cebula
- limonka
- 6-8 suszonych pomidorów
- odsączonych z oleju
- łyżka (lub więcej)
- startego żółtego sera
- bułka namoczona w mleku
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- czosnek (ząbek)
1 godz. 10 min
4-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Szalotkę lub cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj do mielonego mięsa razem z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi oraz odciśniętą bułką.
2. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy i sok wyciśnięty z limonki, dokładnie połącz z jajkiem i tartym serem, dokładnie wyrób.
3. Z przygotowanej masy uformuj kotlety, lekko je spłaszcz. Następnie opanieruj je w bułce tartej, po czym usmaż na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
4. Kotleciki z suszonymi pomidorami podawaj np. z ziemniakami lub pieczywem oraz ulubioną surówką.