Mielonka

Możesz przygotować ją w domu

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie
Mięso najlepiej zmielić samodzielnie123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso wymieszaj z czosnkiem, przypraw solą i pieprzem. Masą napełnij wyparzony słoik nieco ponad połowę. Dobrze ugnieć, zamknij.

2. Słoiki włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj. Ogień zmniejsz, gotuj godzinę. Ostudź. Następnego dnia ponownie gotuj słoiki przez godzinę.

Gotowa mielonka powinna mieć na górze smalczyk, a na dole galaretkę.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas