Reklama

Reklama

Mięsa w sosie z leśnymi grzybami

Zarówno drób, jak i wieprzowina czy wołowina, w połączeniu ze świeżymi grzybami są wyjątkowe - pyszne, aromatyczne i nasycone smakiem. Spróbuj dań przyrządzonych według naszych przepisów.

Gulasz wieprzowy na winie

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie i duszenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 40 dag grzybów leśnych
  • 60 dag łopatki wieprzowej (ew. chudej karkówki)
  • 2 duże cebule w 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 gałązki majeranku
  • sól, mielony czarny pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • chili i natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyść. Mięso umyj, wytrzyj do sucha, potnij w grubszą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Posyp je solą, pieprzem, oprósz mąką, przemieszaj. Cebule obierz, grubo pokrój, zrumień na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju.

Reklama

2. W rondlu rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso, zrumień je. Wyjmij, włóż grzyby, duś, aż się zrumienią. Dołóż podsmażone mięso i wlej bulion. Dodaj cebule, gałązki majeranku, listki laurowe i ziele. Duś na małym płomieniu. Po ok.  10 minutach wlej wino.  Podgrzewaj dalej, aż mięso  i grzyby zmiękną.

3. Wyjmij gałązki majeranku, listki i ziele, ew. ponownie przypraw solą  i pieprzem. Udekoruj listkami natki i strączkiem chili.

Dobre rady kucharza

Mięsa nie musisz posypywać mąką. Jeśli jednak sos wyjdzie zbyt rzadki, zagęścisz go, dodając 1 kromkę chleba razowego na  ok. 20 minut przed końcem duszenia. Możesz dolać też trochę śmietany - to wzmocni  winną nutę. Dodaj 2-3 jagody jałowca, a danie zapachnie dziczyzną. Do przesolonego gulaszu włóż torebkę z ryżem. Dolej trochę wody i gotuj na małym płomieniu, aż ziarenka staną się miękkie i wchłoną nadmiar soli. Wtedy wyjmij torebkę z ryżem z gulaszu.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje