Mięsne muffiny z ziemniakami
Czas: około 50 minut. Porcja: 260 kcal.
czas ok. 50 min; porcja - 260 kcal
Mięso mielone (drobiowe lub wieprzowo-wołowe) wyrób na gładką masę z jajkiem oraz łyżką keczupu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do masy dodaj połowę umytego i posiekanego szczypiorku. Uformuj 6 kulek.
Przygotuj blachę lub foremki do muffinek (babeczek), wyłóż je papilotkami. Każdą kulkę z mięsa mielonego obtocz delikatnie w bułce tartej, włóż do formy. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej. Połącz ze szczyptą mielonej papryki, mlekiem oraz majonezem. Utłucz lub zmiksuj na purée.
Na upieczonych muffinkach rozłóż plastry pomidorów. Masę ziemniaczaną przełóż do szprycy, wyciśnij na pomidory. Ozdób keczupem i resztą szczypiorku.