Mięsne pulpety z makaronem
Są delikatne i pyszne w smaku. Do ich zrobienia używaj mięsa z hodowli ekologicznych.
1. Cebulę i czosnek posiekać. Jedną cebulę dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać 1 - 2 łyżki wody, sól i pieprz do smaku. Wyrobić jednolitą masę. Formować z niej małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Szybko obsmażyć je na oleju. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. W rondelku na łyżce oleju zeszklić resztę cebuli i czosnek. Dodać pomidory wraz z zalewą. Zagotować, doprawić pieprzem, solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu włożyć pulpeciki, podgrzać je. Na talerzach rozłożyć makaron, polać go sosem z pulpecikami. Danie można posypać tartym parmezanem i listkami bazylii.