Mięsne pulpety z makaronem
Są delikatne i pyszne w smaku. Do ich zrobienia używaj mięsa z hodowli ekologicznych.

Składniki
- 1 opakowanie makaronu wstążki,
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, olej,
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 jajko,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 puszka krojonych pomidorów.
1. Cebulę i czosnek posiekać. Jedną cebulę dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać 1 - 2 łyżki wody, sól i pieprz do smaku. Wyrobić jednolitą masę. Formować z niej małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Szybko obsmażyć je na oleju. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. W rondelku na łyżce oleju zeszklić resztę cebuli i czosnek. Dodać pomidory wraz z zalewą. Zagotować, doprawić pieprzem, solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu włożyć pulpeciki, podgrzać je. Na talerzach rozłożyć makaron, polać go sosem z pulpecikami. Danie można posypać tartym parmezanem i listkami bazylii.