Mięsny miszmasz na pikantnie
Pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które rozgrzeje cię w jesienne wieczory. Idealne dla miłośników pikantnych dań z mięsem, papryką i pomidorami.
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej 1 szklankę bulionu, np. z kostki. Dodaj pastę ajwar, koncentrat i sos sojowy. Zmiksuj. Dopraw przyprawami. Podgrzewaj na małym ogniu. Cebule obierz i pokrój na ósemki. Pieczeń pokrój na kawałki i dodaj z cebulami do bulionu. Duś pod przykryciem.
2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wszystkie papryki umyj i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Podsmaż przez minutę. Zdejmij z ognia i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni podsmaż natomiast pokrojoną kiełbasę i razem z paprykami dołóż do bulionu.
3. Natkę umyj, osusz i oberwij same listki. Posiekaj je. Ser zetrzyj na drobnej tarce i ulep z niego kuleczki (nie muszą być bardzo ścisłe).
4. Warzywa z mięsem przełóż do miseczek. Podlej bardzo gorącym sosem i wrzuć kulki serowe. Gdy lekko się rozpuszczą, posyp natką.