Mięsny miszmasz na pikantnie
Pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które rozgrzeje cię w jesienne wieczory. Idealne dla miłośników pikantnych dań z mięsem, papryką i pomidorami.

Składniki
- 30 dag paprykowej kiełbasy
- po 1 białej i czerwonej papryce
- 2 cebule cukrowe
- 2 plastry dowolnej pieczeni mięsnej
- 15 dag ostrego żółtego sera (w kawałku)
- 1 mała ostra papryczka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka paprykowej pasty ajwar
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- pieprz ziołowy
- bulion mięsny
- olej
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej 1 szklankę bulionu, np. z kostki. Dodaj pastę ajwar, koncentrat i sos sojowy. Zmiksuj. Dopraw przyprawami. Podgrzewaj na małym ogniu. Cebule obierz i pokrój na ósemki. Pieczeń pokrój na kawałki i dodaj z cebulami do bulionu. Duś pod przykryciem.
2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wszystkie papryki umyj i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Podsmaż przez minutę. Zdejmij z ognia i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni podsmaż natomiast pokrojoną kiełbasę i razem z paprykami dołóż do bulionu.
3. Natkę umyj, osusz i oberwij same listki. Posiekaj je. Ser zetrzyj na drobnej tarce i ulep z niego kuleczki (nie muszą być bardzo ścisłe).
4. Warzywa z mięsem przełóż do miseczek. Podlej bardzo gorącym sosem i wrzuć kulki serowe. Gdy lekko się rozpuszczą, posyp natką.