Reklama

Reklama

Mięsny miszmasz na pikantnie

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które rozgrzeje cię w jesienne wieczory. Idealne dla miłośników pikantnych dań z mięsem, papryką i pomidorami.

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag paprykowej kiełbasy
  • po 1 białej i czerwonej papryce
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 plastry dowolnej pieczeni mięsnej
  • 15 dag ostrego żółtego sera (w kawałku)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka paprykowej pasty ajwar
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • pieprz ziołowy
  • bulion mięsny
  • olej

Sposób przygotowania:


1. Podgrzej 1 szklankę bulionu,  np. z kostki. Dodaj pastę ajwar, koncentrat i sos sojowy. Zmiksuj. Dopraw przyprawami. Podgrzewaj na małym ogniu. Cebule obierz i pokrój na ósemki. Pieczeń pokrój na kawałki i dodaj z cebulami do bulionu. Duś pod przykryciem.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę  oleju. Wszystkie papryki umyj  i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Podsmaż przez minutę. Zdejmij  z ognia i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni podsmaż natomiast pokrojoną kiełbasę i razem z paprykami dołóż do bulionu.

3. Natkę umyj, osusz i oberwij same listki. Posiekaj je. Ser zetrzyj na drobnej tarce i ulep z niego kuleczki (nie muszą być bardzo ścisłe).

4. Warzywa z mięsem przełóż do miseczek. Podlej bardzo gorącym sosem i wrzuć kulki serowe. Gdy lekko się rozpuszczą, posyp natką.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje