Mięsny miszmasz na pikantnie

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które rozgrzeje cię w jesienne wieczory. Idealne dla miłośników pikantnych dań z mięsem, papryką i pomidorami.

Mięsny miszmasz na pikantnie - pyszne i sycące danie jednogarnkowe
Mięsny miszmasz na pikantnie - pyszne i sycące danie jednogarnkowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Podgrzej 1 szklankę bulionu,  np. z kostki. Dodaj pastę ajwar, koncentrat i sos sojowy. Zmiksuj. Dopraw przyprawami. Podgrzewaj na małym ogniu. Cebule obierz i pokrój na ósemki. Pieczeń pokrój na kawałki i dodaj z cebulami do bulionu. Duś pod przykryciem.

2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę  oleju. Wszystkie papryki umyj  i oczyść z pestek. Pokrój na kawałki. Podsmaż przez minutę. Zdejmij  z ognia i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni podsmaż natomiast pokrojoną kiełbasę i razem z paprykami dołóż do bulionu.

3. Natkę umyj, osusz i oberwij same listki. Posiekaj je. Ser zetrzyj na drobnej tarce i ulep z niego kuleczki (nie muszą być bardzo ścisłe).

4. Warzywa z mięsem przełóż do miseczek. Podlej bardzo gorącym sosem i wrzuć kulki serowe. Gdy lekko się rozpuszczą, posyp natką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas