Mięso mielone w wydaniu obiadowym. Trzy przepisy na różne poziomy głodu

Podczas zakupów spożywczych chętnie sięgamy po filety, gotowe kotlety, udka, a nawet skrzydełka. Nieco po macoszemu traktujemy mięso mielone. Okazuje się, że przy niewielkim wysiłku, połączeniu kilku składników i przypraw, wyczarujemy z niego przepyszne dania obiadowe. Na które skusisz się dzisiaj?

Naleśnikowe burrito z mięsem mielonym posmakuje wielbicielom kuchni meksykańskiej
Naleśnikowe burrito z mięsem mielonym posmakuje wielbicielom kuchni meksykańskiej123RF/PICSEL

Naleśniki a la burrito

Meksykańskie naleśniki zapiekane w piekarniku to doskonały pomysł zarówno na leniwy obiad, jak i wczesną kolację. Na farsz składają się same smakowite składniki, a gotowe nadzienie ukrywa się przed wzrokiem w cienkim i elastycznym naleśniku. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a tak przygotowane domowe burrito smakuje lepiej niż w niejednym barze.

Ciasto na naleśniki

  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 20 ml oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 300 g wołowego mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 120 g tartego żółtego sera
  • ½ szklanki wody
  • 20 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie naleśników

  1. Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym przez ok. 8-10 minut.
  2. Do mięsa i cebuli dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, odcedzoną kukurydzę, fasolę oraz pól szklanki wody.
  3. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, aż zgęstnieje. Na tym etapie możemy doprawić farsz solą i pieprzem, a także dodać opcjonalnie papryczkę chilli i kolendrę.
  4. W osobnej misce łączymy ze sobą mleko, przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Z powstałej masy smażymy cienkie naleśniki.
  5. Gotowy farsz mięsny mieszamy z tartym żółtym serem, nakładamy na środek naleśników i zwijamy jak krokiety.
  6. Po zwinięciu wszystkich naleśników układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 200 st. C przez 10 minut. Naleśniki burrito podajemy na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Kartacze z mięsem mielonym

Jednym z najbardziej znanych dań regionalnych Podlasia są ziemniaczane kartacze. W środku skrywa się doskonale dosmakowany farsz mięsny, a na wierzchu zalotnie rumieni się podsmażona cebulka. Już sam aromat dania sprawia, że głodnym domownikom cieknie ślinka.

Kartacze z mięsem mielonym doskonale nadają się na obiad
Kartacze z mięsem mielonym doskonale nadają się na obiadMAXHOP/East NewsEast News

Składniki na kartacze

  • 1 kg surowych tartych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie kartaczy

  1. Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na bok na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy zebraną wodę, a wytrąconą skrobię ponownie mieszamy z ziemniakami.
  2. Ugotowane do miękkości ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce. W misce łączymy je z surowymi oraz żółtkami. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Kiedy warzywo się zeszkli, połowę ściągamy do miseczki, a na patelnię wykładamy mięso mielone.
  4. Mięso z cebulą podsmażamy przez 5-6 minut, dodajemy majeranek, sól, pieprz oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  5. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, a na każdy kawałek nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, starając się uformować podłużne kluski wielkości dłoni.
  6. Kartacze gotujemy we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Danie podajemy na ciepło okraszone resztą zeszklonej cebuli. Smacznego!

Muszle makaronowe z mięsnym farszem

Szybkie i bardzo sycące danie, które na myśl przywodzi leniwe włoskie wakacje. To właśnie we Włoszech króluje makaron al dente, połączony z oliwą, licznymi warzywami, mięsem i sporą porcją tartego parmezanu. Ostrzegamy, że apetyczny zapach unoszący się z piekarnika utrudni cierpliwe czekanie na efekt.

Składniki na muszle makaronowe

  • 20 sztuk muszli makaronowych
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów Pelati
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 50 g śmietany
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie muszli makaronowych

  1. Muszle makaronowe podgotowujemy w wodzie przez ok. 2-3 minuty. Po wyciągnięciu nadal powinny być twardawe. W kolejnym kroku mieszamy je z oliwą i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  2. Porcję oliwy wlewamy na patelnię, a następnie podsmażamy na niej tartą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy warzywa się zarumienią, dodajemy mięso mielone.
  3. Mięso smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i odparuje całą wodę. Na tym etapie dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawę do mięsa mielonego.
  4. Pomidory z puszki przekładamy do miski, mieszamy je z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem. Sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego.
  5. Gotowym farszem napełniamy każdą muszlę, a następnie wykładamy je w naczyniu z sosem. Na każdą dajemy kleks śmietany i posypujemy tartym parmezanem.
  6. Muszle makaronowe pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy na ciepło obficie posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas