Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita. Idealna alternatywa dla mielonych
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Kotlety mielone są jednym z tych dań, które Polacy wręcz uwielbiają. Tymczasem warto nieco odmienić swoje żywieniowe nawyki, a w trakcie wakacyjnych miesięcy postawić na lekkie, zdrowe, a do tego wyjątkowo smaczne posiłki. Te kotlety, z dodatkiem ziemniaków i ulubionej sałatki, zamienią letni obiad w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita.
Spis treści:
Jak zrobić zdrowe kotlety mielone? Postaw na ich odchudzającą alternatywę
Kotlety mielone są jednym z tych dań, które na naszych talerzach ląduje zdecydowanie najczęściej. W towarzystwie ziemniaczanego purée i mizerii są niemal podstawą polskiej kuchni, a Polacy rozsmakowali się w nich tak mocno, że dziś wręcz nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez kotleta mielonego na talerzu.
Przepis uwielbiają również kucharki. Przyrządzenie kotletów mielonych nie zabiera zbyt wiele czasu, a szybkie danie obiadowe jest nie tylko tanie, ale również daje szerokie pole manewru - z przepisem można eksperymentować do woli. Niekiedy warto jednak postawić na nieco zdrowszą alternatywę tego dania. Pyszne, odchudzające kotlety przyrządzisz z nieoczywistego składnika. Serek, który ląduje najczęściej na kanapkach, będzie podstawą smacznego obiadu.
Co można zrobić z serkiem wiejskim? Te kotlety pokochały kucharki
Serek wiejski stał się w ostatnim czasie prawdziwym hitem wśród kucharek. To jeden z tych produktów, które w lodówce mamy niemal zawsze, a mieszanka twarogu ze słodką śmietaną z dodatkiem soli wyróżnia się krótkim i czystym składem oraz wysoką zawartością białka i brakiem dodatku cukru.
Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę. Jest on bowiem, z uwagi na swoją niskokaloryczność oraz fakt, iż jest wyjątkowo sycący, podstawą diety odchudzającej. Można go więc jeść bez obaw o swoją sylwetkę. A kotlety przygotowane na jego bazie zachwycają niejedno podniebienie. Nawet to, którego właściciel wcale nie jest na diecie.
Zobacz również: Jest tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić placki, kotlety, a nawet ciasto
Placuszki z serka wiejskiego. Fit danie
Kotlety z serka wiejskiego przygotujemy z zaledwie kilku składników, a cały proces z pewnością nie zajmie nam więcej czasu, niż ma to miejsce w przypadku przyrządzania tradycyjnych mielonych. Bezmięsne kotlety z serka wiejskiego, płatków owsianych i jajek można podawać z ulubioną sałatką i ziemniakami jako danie główne, ale również solo, w postaci smacznej przekąski.
Do ich przygotowania potrzebować będziemy:
- 300 g serka wiejskiego,
- 4 jajka,
- 200 g otrębów owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych,
- posiekaną zieloną cebulkę,
- sól, pieprz mielony, słodką lub ostrą paprykę w proszku,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Serek wiejski, jajka, otręby lub płatki owsiane i posiekaną cebulkę umieść w misce. Przypraw i dokładnie wymieszaj.
- Miskę przykryj i odstaw na około godzinę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Z przygotowanej wcześniej masy formuj małe kotleciki. Ułóż na patelni.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Odstaw na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe!
Zobacz również: Szybki przepis na fit przekąskę. W mig zniknie z talerza