Potrawa, której nazwę zapoczątkował osiołek. Prosty przepis na sycące burrito

Jak przygotować domowe burrito?
Jak przygotować domowe burrito?123RF/PICSEL

Historia kultowego dania

Zobacz również:

    Meksykańskie burrito - lista zakupów

    Tortilla pszenna to podstawa dobrego burrito
    Tortilla pszenna to podstawa dobrego burrito123RF/PICSEL
    • 40 dag mielonego mięsa z indyka
    • 6 tortilli pszennych
    • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duża cebula
    • 1 obrany ząbek czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki passaty pomidorowej
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • szczypta soli
    • świeżo mielony czarny pieprz

    Burrito - przepis krok po kroku

    1. Przygotowywanie składników do burrito zaczynamy od pokrojenia obranego czosnku w plasterki a cebuli w drobną kostkę. Paprykę przepoławiamy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
    2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. W kolejnym kroku dodajemy czosnek, który przesmażamy przez ok. 2 minuty, oraz paprykę. Całość podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
    3. Do warzyw dodajemy mięso mielone. Kiedy całkowicie zmieni kolor, wlewamy passatę pomidorową i całość mieszamy.
    4. Do składników dosypujemy czerwoną fasolę, doprawiamy wszystko pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
    5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki tortilli, które wypełniamy nadzieniem mięsno-warzywnym i obficie zasypujemy serem.
    6. Każdy placek zwijamy w kopertę - składamy dół tortilli, następnie prawą i lewą stronę kierujemy do środka. Możemy użyć niewielkiej wykałaczki do spięcia całości.
    7. Gotowe placki pieczemy przez ok. 8-10 minut, do momentu aż ładnie się zrumienią. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje ze świeżymi warzywami oraz dipem jogurtowym. Smacznego!
    Przepis na udka chili z makaronem sobaInteria Kulinaria