Potrawa, której nazwę zapoczątkował osiołek. Prosty przepis na sycące burrito

Jak przygotować domowe burrito?
Jak przygotować domowe burrito?123RF/PICSEL

Historia kultowego dania

Meksykańskie burrito - lista zakupów

Tortilla pszenna to podstawa dobrego burrito
Tortilla pszenna to podstawa dobrego burrito123RF/PICSEL
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 6 tortilli pszennych
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz

Burrito - przepis krok po kroku

  1. Przygotowywanie składników do burrito zaczynamy od pokrojenia obranego czosnku w plasterki a cebuli w drobną kostkę. Paprykę przepoławiamy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. W kolejnym kroku dodajemy czosnek, który przesmażamy przez ok. 2 minuty, oraz paprykę. Całość podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
  3. Do warzyw dodajemy mięso mielone. Kiedy całkowicie zmieni kolor, wlewamy passatę pomidorową i całość mieszamy.
  4. Do składników dosypujemy czerwoną fasolę, doprawiamy wszystko pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki tortilli, które wypełniamy nadzieniem mięsno-warzywnym i obficie zasypujemy serem.
  6. Każdy placek zwijamy w kopertę - składamy dół tortilli, następnie prawą i lewą stronę kierujemy do środka. Możemy użyć niewielkiej wykałaczki do spięcia całości.
  7. Gotowe placki pieczemy przez ok. 8-10 minut, do momentu aż ładnie się zrumienią. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje ze świeżymi warzywami oraz dipem jogurtowym. Smacznego!
Przepis na udka chili z makaronem sobaInteria Kulinaria