Potrawa, której nazwę zapoczątkował osiołek. Prosty przepis na sycące burrito

Przygotowywanie co tydzień tych samych dań obiadowych może szybko stać się nużące. Jeśli masz już dość powtarzalnej rutyny jedzeniowej, wyczaruj w zaciszu domowej kuchni odrobinę Meksyku. Sprawdź, jak w szybki i prosty sposób przyrządzić aromatyczne i pełne smaku burrito, które nasyci zgłodniałych domowników na długo.

Jak przygotować domowe burrito?
Jak przygotować domowe burrito?123RF/PICSEL

Historia kultowego dania

Burrito to dla większości tradycyjne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Historia jego powstania nie jest jednak tak oczywista. Część opowieści umiejscawia jej początki w okresie rewolucji meksykańskiej, przypadającej na lata 1910-1921. To właśnie wtedy Juan Mendez, okoliczny sprzedawca tacos zaczął zawijać składniki w domowej roboty pszenną tortillę, by nie traciły temperatury podczas przewożenia. Do ich transportu używał osiołka, a z czasem daniu nadano nazwę "tacos de burrito", czyli w dosłownym tłumaczeniu - tacos z osiołka.

Inna historia opowiada o drwalu, który wychodząc do pracy, prosił mamę o zawijanie lunchu w tortille. Były nie tylko poręczniejsze do przenoszenia, ale także łatwiejsze do późniejszego spożywania. Niezależnie od legend, prawdą jest, że burrito powstało w północnym Meksyku na przełomie 

XIX i XX wieku. Do dzisiaj podstawę dania stanowi tortilla pszenna oraz wkład mięsny, warzywny lub mieszany.

Meksykańskie burrito - lista zakupów

Tortilla pszenna to podstawa dobrego burrito
Tortilla pszenna to podstawa dobrego burrito123RF/PICSEL

Do przygotowania prawdziwie meksykańskiego burrito potrzebujemy pszennych placków tortilli oraz aromatycznego i nieco pikantnego farszu, na który składają się mięso oraz warzywa. To właśnie od odpowiedniego doprawienia zależy cały charakter dania. Burrito jest nie tylko doskonałym pomysłem na szybką przekąskę, ale także świetnie sprawdzi się podczas wizyty gości.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 6 tortilli pszennych
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz

Burrito - przepis krok po kroku

  1. Przygotowywanie składników do burrito zaczynamy od pokrojenia obranego czosnku w plasterki a cebuli w drobną kostkę. Paprykę przepoławiamy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. W kolejnym kroku dodajemy czosnek, który przesmażamy przez ok. 2 minuty, oraz paprykę. Całość podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
  3. Do warzyw dodajemy mięso mielone. Kiedy całkowicie zmieni kolor, wlewamy passatę pomidorową i całość mieszamy.
  4. Do składników dosypujemy czerwoną fasolę, doprawiamy wszystko pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki tortilli, które wypełniamy nadzieniem mięsno-warzywnym i obficie zasypujemy serem.
  6. Każdy placek zwijamy w kopertę - składamy dół tortilli, następnie prawą i lewą stronę kierujemy do środka. Możemy użyć niewielkiej wykałaczki do spięcia całości.
  7. Gotowe placki pieczemy przez ok. 8-10 minut, do momentu aż ładnie się zrumienią. Danie podajemy na ciepło. Doskonale smakuje ze świeżymi warzywami oraz dipem jogurtowym. Smacznego!
Przepis na udka chili z makaronem sobaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas