Reklama

Reklama

Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym

Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym jest dobrą propozycją na obiad dla każdego, kto ceni sycące dania. Rozpływa się w ustach i nie jest zbyt trudne w przygotowaniu. Trudno o lepszą propozycję obiadową niż mięso z sosem cebulowo-jabłkowym!

Składniki

  • 8 małych kotletów schabowych
  • 5-6 łyżek masła
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka zasmażki błyskawicznej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • smażone listki szałwii do dekoracji


Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym - przygotowanie

Kotleciki opłucz, wytrzyj do sucha. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż kotlety.

Smaż je ok. 10 minut. Od czasu do czasu obracaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki, a następnie w grubą kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w grubsze plasterki.

Sznycle zdejmij z patelni. Zawiń w folię i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebule oraz jabłka. Duś je przez ok. 5 minut. Podlej bulionem warzywnym. Gdy zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Reklama

Na drugiej patelni podsmaż na maśle listki szałwii, jeśli ich używasz.

Pod koniec gotowania sos zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. Sznycle ułóż na talerzach, polej sosem z jabłkami. Mięso serwuj, np. z piure ziemniaczanym. Przed podaniem danie udekoruj listkami szałwii.

Sprawdź też inne nasze przepisy na sycące obiady:

Schab po bałkańsku

Warzywa i kurczak w curry

Schabowe inaczej

Zobacz także:




INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy