Reklama

Reklama

Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym

To mięso rozpływa się w ustach! Trudno o lepszą propozycję na świąteczny stół.

Składniki

  • 8 małych kotletów schabowych
  • 5-6 łyżek masła
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka zasmażki błyskawicznej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • smażone listki szałwii do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Kotleciki opłucz, wytrzyj do sucha. Na dużej patelni rozgrzej masło. Włóż kotlety.

Smaż je ok. 10 minut. Od czasu do czasu obracaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki, a następnie w grubą kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w grubsze plasterki.

Sznycle zdejmij z patelni. Zawiń w folię i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebule oraz jabłka. Duś je przez ok. 5 minut. Podlej bulionem warzywnym. Gdy zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Na drugiej patelni podsmaż na maśle listki szałwii, jeśli ich używasz.

Pod koniec gotowania sos zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. Sznycle ułóż na talerzach, polej sosem z jabłkami. Mięso serwuj, np. z piure ziemniaczanym. Przed podaniem danie udekoruj listkami szałwii.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>



Dowiedz się więcej na temat: schab | schab w sosie | schab przepisy | mięso schabowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje