Schab po bałkańsku
Schab bez kości nie musi być nudny! Zamiast przyrządzać kolejną pieczeń, roladę czy kotlety, spróbujcie sposobu, dzięki któremu na nowo odkryjecie soczysty smak wieprzowiny. Kruche mięso w potrawce z pieczarkami, pomidorami, odrobiną papryki i kiszonych ogórków z delikatnymi przyprawami - w parę chwil przygotujecie przepyszne danie, które świetnie sprawdzi się również jako lunch do pracy. Schab po bałkańsku to świetny pomysł na obiad.

Składniki
- 500 g schabu bez kości
- czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 4 pomidory
- ogórek kiszony
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- olej
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Schab po bałkańsku to proste danie jednogarnkowe o niesamowitym aromacie. Zobacz, jak przyrządzić je krok po kroku:
Ze schabu możesz przygotować tradycyjne kotlety schabowe.
Smakowitą propozycją jest również schab w sezamowej panierce.
Klasyką polskiej kuchni jest też oczywiście schab ze śliwkami.