Mieszanka studencka na trzy sposoby
Jeśli uważasz, że Mieszanka studencka jest wyłącznie przekąską, ten tekst wyprowadzi Cię z błędu. Sprawdź jakie zastosowanie kulinarne mają popularne bakalie. Nie tylko upieczesz z nimi ciasto, ale także przyrządzisz przystawkę i sałatkę śniadaniową. Szybko, lekko i zdrowo!
Inspiracji kulinarnych dostarcza firma LARO, laureat programu „Doceń polskie”.
Sposób przygotowania:
1. W miseczce umieszczamy umytą roszponkę, następnie dodajemy fetę i oliwki. Jogurt mieszamy z musztardą i polewamy sałatkę. Następnie dodajemy resztę składników.
2. Mieszamy całość.
Przystawka orzechowa
Sposób przygotowania:
1. Fetę i oliwki kroimy w drobną kostkę. W małych słoiczkach (lub szklankach "literatkach") układamy warstwami składniki: kukurydzę, ser, Mieszankę studencką, kapary i oliwki.
2. Na samej górze układamy kępki roszponki.
Keks Laruś
Sposób przygotowania:
1. Jajka i cukier łączymy, a następnie ubijamy na parze. Margarynę ucieramy. Do ubitej masy jajeczno-cukrowej dodajemy napowietrzoną margarynę. Do przesianej mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, Mieszankę studencką np. LARO oraz odsączone owoce z syropu.
2. Składniki mieszanki obtaczamy w mące, następnie delikatnie mieszamy z masą biszkoptowo-tłuszczową.
3. Tak powstałe ciasto wylewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w temperaturze 180-190 st. C, przez około 80 min. Ciasto najlepiej naciąć wzdłuż (pośrodku formy); zapobiegnie to nadmiernemu pękaniu.
4. Do dekoracji możemy użyć cukru pudru i owoców kandyzowanych.