Mieszanka studencka na trzy sposoby

Jeśli uważasz, że Mieszanka studencka jest wyłącznie przekąską, ten tekst wyprowadzi Cię z błędu. Sprawdź jakie zastosowanie kulinarne mają popularne bakalie. Nie tylko upieczesz z nimi ciasto, ale także przyrządzisz przystawkę i sałatkę śniadaniową. Szybko, lekko i zdrowo!

Sałatka śniadaniowa z bakaliami
Sałatka śniadaniowa z bakaliami materiały prasowe

Inspiracji kulinarnych dostarcza firma LARO, laureat programu „Doceń polskie”.

Szybka i zdrowa sałatka śniadaniowa

Sposób przygotowania:

1. W miseczce umieszczamy umytą roszponkę, następnie dodajemy fetę i oliwki. Jogurt mieszamy z musztardą i polewamy sałatkę. Następnie dodajemy resztę składników.

2. Mieszamy całość.

Przystawka orzechowa

Sposób przygotowania:

1. Fetę i oliwki kroimy w drobną kostkę. W małych słoiczkach (lub szklankach "literatkach") układamy warstwami składniki: kukurydzę, ser, Mieszankę studencką, kapary i oliwki. 

2. Na samej górze układamy kępki roszponki. 

Przystawka z orzechami
Przystawka z orzechamimateriały prasowe

Keks Laruś

Sposób przygotowania:

1. Jajka i cukier łączymy, a następnie ubijamy na parze. Margarynę ucieramy. Do ubitej masy jajeczno-cukrowej dodajemy napowietrzoną margarynę. Do przesianej mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, Mieszankę studencką np. LARO oraz odsączone owoce z syropu.

2. Składniki mieszanki obtaczamy w mące, następnie delikatnie mieszamy z masą biszkoptowo-tłuszczową.

3. Tak powstałe ciasto wylewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w temperaturze 180-190 st. C, przez około 80 min. Ciasto najlepiej naciąć wzdłuż (pośrodku formy); zapobiegnie to nadmiernemu pękaniu.

4. Do dekoracji możemy użyć cukru pudru i owoców kandyzowanych.

Keks Laruś
Keks Laruśmateriały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas