Migdałowa krajanka
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto
Sposób przygotowania
1. Prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Żelatynę wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.
2. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z cukrem i 1/4 szkl. likieru migdałowego. Delikatnie domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodaj startą czekoladę, dobrze wymieszaj. Równomiernie rozsmaruj na spodzie z herbatników. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. Galaretki dokładnie rozpuść w 3 i 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstaw na bok do wystudzenia. Owoce przebierz, umyj, osusz. Wiśnie wydryluj, porzeczki oderwij od gałązek. Przygotowane owoce rozłóż na cieście. Galaretkę wymieszaj z resztą likieru. Zalej nią owoce. Ciasto schładzaj 3 godziny.