Migdałowa krajanka

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto

Ciasto z owocami
Ciasto z owocami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Żelatynę wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.

2. Śmietanę ubij.  Twaróg utrzyj z cukrem  i 1/4 szkl. likieru migdałowego. Delikatnie domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodaj startą czekoladę, dobrze wymieszaj. Równomiernie rozsmaruj na spodzie z herbatników. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Galaretki dokładnie rozpuść w 3 i 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstaw na bok do wystudzenia.  Owoce przebierz, umyj, osusz. Wiśnie wydryluj, porzeczki oderwij od gałązek. Przygotowane owoce rozłóż na cieście. Galaretkę wymieszaj z resztą likieru. Zalej nią owoce. Ciasto schładzaj 3 godziny. 

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas