Migdałowa krajanka
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto

Składniki
- 2 paczki (razem 20 dag) kruchych herbatników
- 1 kg mieszanki czerwonych owoców: malin, wiśni, porzeczek
- 2 galaretki wiśniowe
- 1/2 szkl. cukru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szkl. likieru migdałowego
Sposób przygotowania
1. Prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Żelatynę wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu.
2. Śmietanę ubij. Twaróg utrzyj z cukrem i 1/4 szkl. likieru migdałowego. Delikatnie domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodaj startą czekoladę, dobrze wymieszaj. Równomiernie rozsmaruj na spodzie z herbatników. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
3. Galaretki dokładnie rozpuść w 3 i 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstaw na bok do wystudzenia. Owoce przebierz, umyj, osusz. Wiśnie wydryluj, porzeczki oderwij od gałązek. Przygotowane owoce rozłóż na cieście. Galaretkę wymieszaj z resztą likieru. Zalej nią owoce. Ciasto schładzaj 3 godziny.