Migdałowa rozeta z morelami
Tarta z morelami i migdałami to klasyka smaku. Idealnie kruche ciasto i pyszne owoce zatopione w słodkim kremie. Na jednym kawałku się nie skończy!

Składniki
- spód:
- 2/3 szkl. mąki krupczatki
- 2/3 szkl. migdałów
- 1 szkl. ksylitolu
- 1/2 kostki (10 dag) masła roślinnego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- szczypta soli
- obłożenie:
- 16 moreli
- 1 szkl. migdałów
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Spód: migdały zmiel na mąkę w młynku do kawy lub w blenderze. Razem z mąką krupczatką przesiej przez sitko i wymieszaj z ksylitolem oraz szczyptą soli. Dodaj śmietanę i schłodzone masło, zagnieć. Tortownicę wyłóż pergaminem. Od razu wylep ją ciastem (może się lepić do dłoni, dlatego warto wcześniej zwilżyć je zimną wodą). Formę z ciastem włóż do lodówki na 30 minut, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 15 minut. Wystudź. 2. W tym czasie zrób krem do nadzienia: migdały zmiel w młynku lub blenderze. Olej Migdałowa rozeta z morelami kokosowy zmiksuj z ksylitolem. Miksując (lub energicznie ucierając), dodaj po jednym jajku, mąkę migdałową, esencję i kurkumę. 3. Morele umyj i osusz. Przekrój na połówki, wypestkuj, potnij na ćwiartki. Zagotuj 1/2 szkl. wody z miodem. Obgotuj w niej morele przez 5 minut. Morele osącz. W gorącym syropie rozpuść żelatynę. 4. Krem wyłóż na ciasto, rozłóż morele. Piecz ok. 25 minut w 180 st. Tartę przestudź, posmaruj syropem (jeśli zastygł, lekko go podgrzej). Ciasto schładzaj 1 godzinę. Ew. posyp płatkami migdałów.