Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami
Dla miłośników słodkości. Idealny deser na jesień!

Składniki
- 200 g przepołowionych np. Śliwek Kalifornijskich
- 8 małych lub 6 dużych jabłek (obranych, pokrojonych)
- 25 g cukru pudru
- Odrobina wody
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g zimnego masła
- 75 g brązowego cukru
4 porcji
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie (nie doprowadzaj do konsystencji puree). Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść w naczyniu żaroodpornym. Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło. Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku. Sprawdź crumble po 30 minutach - powinno być lekko brązowe na górze. Serwuj z kremem.