Migdałowe precelki
Słodkie precelki z migdałowym aromatem
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj mikserem z 10 dag cukru pudru i szczyptą soli na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj żółtko. Mąkę wymieszaj z migdałami, wsyp do masy maślanej. Potem szybko rękoma zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Z placka foremką wytnij precelki. Jeśli nie masz takiej foremki, odrywaj małe porcje ciasta. Zrób z nich wałeczki i uformuj precelki.
2. Ciastka ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz po ok. 15 minut. Wystudź. Pozostały cukier puder utrzyj z likierem na gładki lukier. Posmaruj nim ciastka. Posyp je pistacjami.