Migdałowiec na miodzie
Uświetni świąteczne chwile!

Składniki
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. zmielonych migdałów
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. miodu, np. spadziowego
- 4 jajka
- 15 dag masła
- 1 szkl. gęstej śmietany
- po 10 dag posiekanych migdałów i małych rodzynek
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- dekoracja
- 5 łyżek migdałów
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki jasnego miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka soku jabłkowego
- laski cynamonu
- gwiazdki anyżu
Sposób przygotowania
1. Ciasto: miękkie masło ucieraj z cukrem, miodem i roztrzepanymi jajkami, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiej z proszkiem i sodą, wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawą piernikową. Połącz z masą maślaną. Domieszaj śmietanę i bakalie. 2. Keksówkę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz 1 godzinę w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstaw, by ostygło. 3. Dekoracja: migdały i orzechy podpraż na patelni. Wlej miód, olej i sok. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki się połączą. Wylej na ciasto, udekoruj cynamonem i anyżem.