Reklama

Reklama

Migdałowiec na miodzie

Uświetni świąteczne chwile!

Składniki

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. zmielonych migdałów
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. miodu, np. spadziowego
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • po 10 dag posiekanych migdałów i małych rodzynek
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Składniki - dekoracja

  • 5 łyżek migdałów
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka soku jabłkowego
  • laski cynamonu
  • gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: miękkie masło ucieraj z cukrem, miodem i roztrzepanymi jajkami, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiej z proszkiem i sodą, wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawą piernikową. Połącz z masą maślaną. Domieszaj śmietanę i bakalie. 

2. Keksówkę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz 1 godzinę w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstaw, by ostygło. 

3. Dekoracja: migdały i orzechy podpraż na patelni. Wlej miód, olej i sok. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki się połączą. Wylej na ciasto, udekoruj cynamonem i anyżem.

Reklama


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje