Migdałowiec na miodzie

Uświetni świąteczne chwile!

Ciasto migdałowe
Ciasto migdałowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: miękkie masło ucieraj z cukrem, miodem i roztrzepanymi jajkami, aż powstanie puszysta masa. Mąkę przesiej z proszkiem i sodą, wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawą piernikową. Połącz z masą maślaną. Domieszaj śmietanę i bakalie. 

2. Keksówkę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz 1 godzinę w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstaw, by ostygło. 

3. Dekoracja: migdały i orzechy podpraż na patelni. Wlej miód, olej i sok. Mieszając, podgrzewaj, aż składniki się połączą. Wylej na ciasto, udekoruj cynamonem i anyżem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas