Migdałowiec z marchewką
Ciasto, które przygotujesz bez trudu
Sposób przygotowania
1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj. Jedną odłóż. Drugą obierz, miąższ pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach.
2. Limonkę sparz, przekrój, a następnie wyciśnij z niej sok. Polej nim startą marchewkę. Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z migdałami.
3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z 1/2 szkl. cukru. Kolejno dodaj żółtka. Potem porcjami wsyp mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując pozostały cukier. Pianę domieszaj do ciasta. Dodaj startą marchewkę oraz kawałeczki pomarańczy. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Formę do tarty posmaruj masłem, oprósz tartą bułką i napełnij ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez godzinę. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj marmoladą. Odłożoną pomarańczę potnij na cząstki, a potem w plasterki. Ułóż z nich rozetę na wierzchu ciasta. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Udekoruj.