Migdałowo-czekoladowy tort Philadelphia
Bez pieczenia.
Składniki:
- 75 g masła
- 150 g herbatników
- 6 płatów białej żelatyny
- 100 g migdałów
- 125-140 g gorzkiej czekolady
- 400 g śmietany kremówki
- 400 g kremowego twarożku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 75 g płynnego miodu
- 25 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 30 g płatków migdałowych
- Olej do formy
Przygotowanie:
Dno tortownicy posmarować olejem (26 cm). Masło roztopić, dodać pokruszone herbatniki, dobrze wymieszać. Nałożyć do tortownicy docisnąć, tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Migdały posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.
100 g czekolady posiekać. Śmietanę ubić i odstawić w chłodne miejsce. Twarożek, jogurt, miód, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z 1-2 łyżkami, a następnie z resztą kremu. Zmieszać z bitą śmietaną, migdałami i czekoladą, nałożyć na spód ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Tort posypać płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi.