Migdałowy serniczek na kruchym cieście

Takiego ciasta jeszcze nie jadłaś!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1 i 1/3 kostki masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 70 dag mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki zrumienionych płatków migdałowych
  • trochę tłuszczu do formy

Sposób przygotowania

1. 1/2 kostki masła, 1/4 szkl. cukru i mą- ki szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Wylep nim tortownicę posmarowaną tłuszczem. Piecz 15 minut w temp. 180 st. 

2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej po 1/4 szkl. masła i cukru. Dolej sok z cytryny. Wrzuć jabłka. Duś je ok. 10 minut na małym płomieniu. Wystudź i odcedź. 

3. Twaróg wymieszaj z 2/3 szkl. cukru oraz 1/2 kostki masła. Dodaj skórkę z cytryny, proszek budyniowy i jajka. Masę utrzyj mikserem. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie. 4 Owoce przykryj masą serową. Wierzch obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp płatkami migdałowymi oraz resztą cukru. Piecz jeszcze 40 min w 180 st. Dobrze wystudź. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje