Migdałowy serniczek na kruchym cieście
Takiego ciasta jeszcze nie jadłaś!

Składniki
- 1 kg jabłek
- 1 i 1/3 kostki masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 70 dag mielonego twarogu
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki zrumienionych płatków migdałowych
- trochę tłuszczu do formy
12 porcji
Sposób przygotowania
1. 1/2 kostki masła, 1/4 szkl. cukru i mą- ki szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Wylep nim tortownicę posmarowaną tłuszczem. Piecz 15 minut w temp. 180 st. 2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej po 1/4 szkl. masła i cukru. Dolej sok z cytryny. Wrzuć jabłka. Duś je ok. 10 minut na małym płomieniu. Wystudź i odcedź. 3. Twaróg wymieszaj z 2/3 szkl. cukru oraz 1/2 kostki masła. Dodaj skórkę z cytryny, proszek budyniowy i jajka. Masę utrzyj mikserem. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie. 4 Owoce przykryj masą serową. Wierzch obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp płatkami migdałowymi oraz resztą cukru. Piecz jeszcze 40 min w 180 st. Dobrze wystudź.