Miks z cukinią i pomidorami
Zdrowo i smacznie!
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Cukinie oczyść, umyj, odetnij końce. Resztę pokrój w cieniutkie paski o takiej samej grubości jak ugotowane spaghetti. Najłatwiej zrobisz to specjalną temperówką do warzywa - jeśli nie masz jej w domu, po prostu zetrzyj cukinię na tarce o dużych otworach. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha. Ząbki czosnku obierz, grubo posiekaj. Cebulkę obierz, pokrój w niewielką kostkę. Szpinak przebierz, umyj, listki dobrze osusz i ew. pokrój na mniejsze kawałki.
2. Do wrzącej wody włóż makaron, zamieszaj go. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 6-7 minut.
3. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Podgrzewaj, aż zrobią się szkliste. Dołóż paseczki cukinii. Smaż, mieszając 3 minuty. Potem dołóż szpinak i pomidorki. Smaż dalej jeszcze 2 minuty. Pod koniec smażenia warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
4. Makaron odcedź, lekko osącz na sitku. Przełóż na patelnię z warzywami. Przemieszaj. Mocno razem podgrzej. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp pokruszonym serem korycińskim lub twarogiem.