Reklama

Reklama

Minestrone z kapustą i bazylią

Koniecznie spróbuj tej zupy

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 puszki białej fasoli
  • 50 dag marchewki
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 cytryna
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu
  • pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz mielony
  • wiórki parmezanu do posypania

Sposób przygotowania

1. Białą kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie dość grubo ją poszatkuj. Fasolę osącz z zalewy i przepłucz na sicie, aż woda stanie się przezroczysta. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Groszek cukrowy oczyść, strączki potnij na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj.  

2. Cytrynę sparz i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę na tarce o małych otworkach i wyciśnij sok. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Bazylię oczyść, osusz. Oderwij listki od gałązek i je posiekaj. Bazylię wymieszaj z czosnkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami soku z cytryny, otartą skórką oraz 4 łyżkami oliwy. Odstaw.

3. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej resztę oliwy, dodaj cebulę i zeszklij, mieszając. Wrzuć kapustę, marchewkę i groszek, smaż razem 3 min. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2 min. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 25 min, aż warzywa zmiękną. Dołóż fasolę, wszystko podgrzej. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podziel na porcje. Polej bazyliowym pesto, posyp wiórkami sera.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje