Minestrone z kapustą i bazylią
Koniecznie spróbuj tej zupy
Sposób przygotowania
1. Białą kapustę oczyść z wierzchnich liści, a następnie dość grubo ją poszatkuj. Fasolę osącz z zalewy i przepłucz na sicie, aż woda stanie się przezroczysta. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Groszek cukrowy oczyść, strączki potnij na małe kawałki. Cebulę obierz, posiekaj.
2. Cytrynę sparz i wyszoruj. Otrzyj z niej skórkę na tarce o małych otworkach i wyciśnij sok. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Bazylię oczyść, osusz. Oderwij listki od gałązek i je posiekaj. Bazylię wymieszaj z czosnkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami soku z cytryny, otartą skórką oraz 4 łyżkami oliwy. Odstaw.
3. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej resztę oliwy, dodaj cebulę i zeszklij, mieszając. Wrzuć kapustę, marchewkę i groszek, smaż razem 3 min. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2 min. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 25 min, aż warzywa zmiękną. Dołóż fasolę, wszystko podgrzej. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podziel na porcje. Polej bazyliowym pesto, posyp wiórkami sera.