Minidynie z mięsno-ryżowym farszem

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

Minidynie z mięsno-ryżowym farszem
Minidynie z mięsno-ryżowym farszem123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji:

  • 8 małych dyń
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli, posiekanej ząbek czosnku, zmiażdżony
  • łyżka mielonego łagodnego curry
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki ryżu basmati
  • 3 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
  • 1/2 szklanki rozmrożonego groszku zielonego
  • sól, pieprz jogurt naturalny i listki kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. Odetnij wierzchołki dyń. Wydrąż je łyżką i ułóż na papierze. Skrop 2 łyżkami oleju. Piecz 30 minut (aż zmiękną).

2. Rozgrzej w rondlu resztę oleju. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Wsyp curry i smaż pół minuty. Dodaj mięso i smaż, mieszając, 5 minut (aż zbrązowieje). Dodaj ryż i bulion, zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i duś całość 15 minut. Na 5 minut przed końcem wrzuć zielony groszek.

3. Napełnij dynie farszem. Przykryj odciętymi wierzchołkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 5 minut. Podawaj z jogurtem i listkami kolendry.

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas