Minidynie z mięsno-ryżowym farszem
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Składniki na 8 porcji:
- 8 małych dyń
- 3 łyżki oleju
- 1/2 cebuli, posiekanej ząbek czosnku, zmiażdżony
- łyżka mielonego łagodnego curry
- 200 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 3 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
- 1/2 szklanki rozmrożonego groszku zielonego
- sól, pieprz jogurt naturalny i listki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. Odetnij wierzchołki dyń. Wydrąż je łyżką i ułóż na papierze. Skrop 2 łyżkami oleju. Piecz 30 minut (aż zmiękną).
2. Rozgrzej w rondlu resztę oleju. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Wsyp curry i smaż pół minuty. Dodaj mięso i smaż, mieszając, 5 minut (aż zbrązowieje). Dodaj ryż i bulion, zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i duś całość 15 minut. Na 5 minut przed końcem wrzuć zielony groszek.
3. Napełnij dynie farszem. Przykryj odciętymi wierzchołkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 5 minut. Podawaj z jogurtem i listkami kolendry.