Minipizza na bułce
Maluchy uwielbiają takie dania. Minipizze możesz podać dziecku, które skończyło dwa latka.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 50 g tartego żółtego sera
- 1 pomidor
- kilka listków bazylii
- 1 kajzerka
Przygotowanie:
1. Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i obraną, posiekaną cebulę (przez około 3-4 minuty).
2. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
3. Bułkę przekrój wzdłuż, opiecz w piekarniku przez 2 minuty, a następnie posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
4. Na kajzerkę połóż pokrojonego pomidora i posyp żółtym serem.
5. Wstaw minipizzę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.