Minipizze z grzybami

Sprawdzona przekąska na imprezy. Możesz je podać również na obiad lub kolację. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka.

Minipizze z grzybami
Minipizze z grzybami123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 30 dag grzybów leśnych
  • olej
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • czarne oliwki
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii
45 min
8 porcji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski. Odbierz 1 łyżkę, utrzyj z drożdżami, cukrem oraz 200 ml ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. 

2. Wyrośnięty zaczyn wlej do miski z mąką, dodaj łyżeczkę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Odłóż pod przykryciem na 2-3 godziny. Grzyby oczyść, posiekaj. Obsmaż na 2 łyżkach oleju z poszatkowaną cebulą. Zmniejsz ogień, duś kilka minut, aż płyn odparuje. Posól i popieprz. 

3. Boczek pokrój na kawałki. Posiekaj kilka czarnych oliwek. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kulek. Spłaszcz je, formując małe pizze. Ułóż je na blasze, obłóż grzybami, boczkiem, oliwkami i startym serem. Piecz ok. 10 min w 200°C, ozdób bazylią.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?