Minipizze z grzybami
Sprawdzona przekąska na imprezy. Możesz je podać również na obiad lub kolację. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski. Odbierz 1 łyżkę, utrzyj z drożdżami, cukrem oraz 200 ml ciepłej wody. Odstaw na 15 minut.
2. Wyrośnięty zaczyn wlej do miski z mąką, dodaj łyżeczkę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Odłóż pod przykryciem na 2-3 godziny. Grzyby oczyść, posiekaj. Obsmaż na 2 łyżkach oleju z poszatkowaną cebulą. Zmniejsz ogień, duś kilka minut, aż płyn odparuje. Posól i popieprz.
3. Boczek pokrój na kawałki. Posiekaj kilka czarnych oliwek. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kulek. Spłaszcz je, formując małe pizze. Ułóż je na blasze, obłóż grzybami, boczkiem, oliwkami i startym serem. Piecz ok. 10 min w 200°C, ozdób bazylią.