Miniptysie o smaku bananowym
Ten smak pokochają nie tylko dzieci
Sposób przygotowania
1. Ciasto: do garnka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Gotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Przesianą mąkę wsyp do garnka jednym energicznym ruchem. Mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudź je.
2. Do zimnej masy wbijaj po jednym jajku, miksując ją na gładkie ciasto. Ciasto nakładaj łyżeczką na blaszkę wyłożoną pergaminem (łyżeczkę maczaj za każdym razem w gorącej wodzie), zachowując odstępy, bo podczas pieczenia ptysie urosną nawet trzykrotnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i końcówką ostrego noża zrób małe nakłucia, aby wypuścić parę. Ostudź.
3. Krem: ubij śmietanę z pudrem. Dodaj obrany i zmiksowany banan - warto skropić go lekko sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
4. Ptysie rozkrój na 2/3 wysokości i napełnij kremem. Obie czekolady połam i rozpuść w gorącej śmietanie. Ostudź, polej ptysie.